Dieta, a zgaga – co warto wiedzieć?
Data publikacji 25 lipca 2022Zgaga jest dolegliwością, która pojawia się u coraz większej części społeczeństwa. Schorzeniu najczęściej towarzyszy charakterystyczne, nieprzyjemne pieczenie w przełyku oraz kłucia w klatce piersiowej. Jest ona bardzo często związana z refluksem żołądkowo-przełykowym, który polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku, prowadząc do jego podrażnienia. Dolegliwość najczęściej pojawia się u osób starszych, niemniej jednak coraz częściej obserwowana jest również u dzieci oraz osób młodych. Czym jest zgaga i refluks? Jak dieta na nią wpływa?
Czym jest zgaga?
Zgaga jest schorzeniem, które określa stan zapalny, powstający na skutek cofania się treści soków żołądkowych do przełyku. Dolegliwość najczęściej opisywana jest przez pacjentów, jako silne uczucie palenia i pieczenia w przełyku, które promieniuje do brzucha oraz gardła. Bardzo silną zależnością według specjalistów badających schorzenie jest dieta, a zgaga, dzięki czemu stosując prawidłowe nawyki żywieniowe, pacjenci mają szansę na zmniejszenie częstotliwości nawrotów nieprzyjemnego uczucia. Leki na refluks są skuteczną formą leczenia schorzenia, a stosowana dieta w dużej mierze przyspiesza proces rekonwalescencji.
Przyczyny rozwoju dolegliwości
Główną przyczyną zgagi jest nieprawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku, czyli mięśnia odpowiadającego za oddzielenie przełyku od żołądka. Objaw refluksu, który bardzo często towarzyszy schorzeniu polega na odczuwalnym lub całkowicie nieodczuwalnym cofaniu się soku żołądkowego, do czego przyczynia się:
- niestrawność żołądkowa,
- spożywanie określonych pokarmów: kawy, herbaty, czekolady, cytrusów,
- stosowanie ostrych przypraw,
- dieta bogata w niezdrowe tłuszcze,
- okres ciąży,
- zjadanie zbyt dużych posiłków,
- stres ora stosowanie używek,
- nadwaga i otyłość,
- stan zapalny żołądka.
Jednym ze sposobów walki z objawami refluksu i zgagi jest stosowanie odpowiedniej diety, dlatego warto dowiedzieć się, co jeść przy zgadze, aby zminimalizować jej wpływ na codzienne funkcjonowanie.
Objawy zgagi – na co warto zwrócić uwagę?
Zgaga jest schorzeniem, którego rozpoznanie jest dość łatwe. Najbardziej charakterystycznymi symptomami dolegliwości są:
- pieczenie przełyku, które promieniuje do gardła,
- odczuwalne kłucie w klatce piersiowej,
- ból w okolicach mostka,
- ataki kaszlu suchego, zwłaszcza w nocy.
Objawy zgagi najczęściej pojawiają się po zjedzeniu posiłku i przyjęciu pozycji horyzontalnej. Takie ułożenie ciała sprzyja cofaniu się soków żołądkowych, co doprowadza do dalszego podrażniania błon śluzowych przełyku.
Dieta, a zgaga – czego unikać w diecie?
Objaw refluksu i zgagi można złagodzić, dzięki stosowaniu odpowiedniej diety. Wprowadzenie zmian w codziennym jadłospisie bez wątpienia daje szansę na zmniejszenie częstotliwości oraz jej intensywności, czego efektem jest poprawa jakości życia oraz zminimalizowanie dokuczliwych objawów. Czym powinna charakteryzować się dieta podczas zmagań ze zgagą?
- Dieta powinna zostać pozbawiona produktów, które drażnią ściany przełyku, czyli pomidorów i jego przetworów, musztardy, octu, cytrusów, mięty, kwaśnych i ostrych dań,
- jadłospis przy zgadze nie powinien posiadać tłustych potraw, które długotrwale zalegają w żołądku,
- należy wykluczyć spożywanie kawy i mocnej herbaty, a także napojów obfitych w cukier i chemicznych dodatków,
- należy zrezygnować ze stosowania używek, zwłaszcza alkoholu i papierosów.
Zgaga jest dolegliwością, która z pewnością obniża jakość życia. Dokuczliwe uczucie palenia i cofania się soków żołądkowych powoduje znaczny dyskomfort, dlatego przy zdiagnozowaniu choroby warto rozpocząć jej leczenie farmakologiczne oraz wprowadzić zmianę diety i nawyków żywieniowych.